Skillnader USA/Sverige

Här kommer lite skillnader mellan Sverige och USA. Skolan har alldeles för många olikheter så det får bli ett eget inlägg haha.
 
De har inte smör på sina mackor!
 
Att ha på sig skor hemma hos sig och andra är jättevanligt
 
Spansk/sydamerikansk mat är populärt
 
Tidningen är lång, typ 1 meter
 
Man äter bara med gaffel, ingen kniv alltså
 
Alla amerikaner kan blanda kort på ett sånt där häftigt sätt. Har spelat massa kort sen jag kom hit och bara två har inte vetat hur man gör. Försöker lära mig, det är svårt dock haha
 
Man har ost på allt
 
Att svära är ovanligt och om någon gör det blir folk väldigt överraskade/chockade
 
Människor är artiga och säger "sorry" så fort de råkar nudda någon till exempel
 
När man betalar med kort signerar man oftast (i stället för kod) vilket är lite läskigt då de inte ens kollar om signaturerna stämmer med ID-kortet

Fredag och lördag

Lokal tid: 23.53

Igår var det äntligen dags för ett football game igen! Hängde med mina härliga kompisar, köpte skoltröjor och skrek som en galning. Måste ha hjälpt för vi vann med 48-14 över Curtis! Go GK Eagles alltså. Älskar verkligen hur hela publiken har skolan färger på sig, skriker, sjunger och dansar tillsammans. Bandet spelar låtar, the cheerleaders hejar och spelarna gör touch down efter touch down. Stämningen är på topp och det är verkligen som på film. 

Idag åkte jag, mina vföräldrar och älsta vsystern till Seattle då Ally börjar college igen på måndag. Med en fullproppad bil åkte vi till campus och hjälptes åt att flytta in henne i hennes lägenhet/dorm. De är fyra tjejer som delar lägenhet och i resten av huset är det likadant. De andra tjejerna flyttade in idag också så träffade dem och deras föräldrar. 

Efter ett par timmar var vi alla i stort sett klara och min familj åkte till ett ungefär gatukök där de säljer kubanka smörgåsar. Åt en med pulled pork och den var gudomlig! Gatuköket har fått massor med priser och är en av topp åtta ställen man måste äta på i Seattle, fick vänta 30 minuter på mackorna men det var det verkligen värt! 

Åkte tillbaka till campus och gick runt lite och kollade på alla byggnader och området. Fixade de sista grejerna i lägenheter och sa sedan hejdå till Ally. Vi träffas igen om två veckor men ändå synd att vi inte kommer bo tillsammans i år.

Jennifer, jag och Kate (Kazakstan)+ några tjejer som jag inte känner i bakgrunden haha


Band


GK


Jag, Kate, Jennifer, Kaitlin och Ava



Vit t-shirt och grå tjocktröja (som är jättegosig)
At Seattle Pasific University




Seattles älsta träd som råkar vara på campus


En av många byggnader där folk bor




En månad

Lokal tid: 10.19


Igår var det en månad sen jag sa hejdå till mamma och pappa på Arlanda och åkte mot New York. Det känns som en evighet, på ett bra och dåligt sätt, men mest bra! Jag har hunnit med så himla mycket under dessa veckor, mer än vad jag normalt brukar göra. Har haft hemlängtan då och då men nu är det inte "omg jag vill åka hem" utan "ja, jag saknar Sverige, nej jag vill inte åka hem för jag har det bra här med"! 

Jag är verkligen tacksam för att mina föräldrar låter mig göra det här, ni är verkligen bäst!!! Utan dem hade jag aldrig kommit hit och träffat alla underbara människor och gjort alla roliga saker. 

En lista över vad jag gjort min första månad:
• Varit i New York, New Jersey, Colorado och Washington
• Campat för första gången
• Hikat på mount Rainier och sett ett vattenfall
• Börjat ett amerikanskt high school
• Provat nya maträtter, kommer inte vara kinkig med det när jag kommer hem (bortsett från fisk, never gonna happen)
• Kollat på amerikansk fotboll 
• Varit i Seattle
• Börjat i cross country 
• Träffat massa härliga människor från alla möjliga ställen
• Besökt the fair



25/9

Lokal tid: 21.19

Stressig men bra dag idag! Blev klar med att måla mitt självporträtt i pottery så nu ska den bara brännas två gånger innan jag kan ta hem den. Inte för jag vet vad jag ska med ett självporträtt i lera till haha. Förhoppningsvis är mina skålar brända imorgon så jag kan måla dem också! Är riktigt nöjd med dem än så länge.

Stressigt i US studies då vi har ett seminarium imorgon och fick massor med förberedelsepapper som ska lämnas in efter lektionen. Har suttit med detta i 1,5 timme och är finally finished! 

Blev för första gången klar med det vi ska göra på engelskan under lektionen!! Brukar alltid vara tvungen att ta hem då jag inte blir klar. Jag måste alltid tänka länge när jag ska förklara och analysera något. Det är när det är på svenska, på engelska tar det äääännu längre tid= läxa... MEN blev klar med en gång idag! Var inte så svårt, vi skulle välja en ikonisk bild från amerikansk historia. Vad gjorde jag då? Googlade iconic American picture såklart haha. Blev "We can do it" med den där kvinnan som representerar kvinnorna som jobbade under krigstiden. Skrev varför den var ikonisk vilket är lika med skriva av Wikipedia. Ja, jag är lat. Blev i alla fall klar och slapp ta hem allt

Cross countryn gick bra och hade riktigt roligt med tjejerna. Pratade mycket med en tjej då vi båda väntade på bussen och jag tror vi kommer ha väldigt kul tillsammans!

Kom hem och pratade med min vsyster. Pratade om allt möjligt och bestämde oss för vad jag ska klä ut mig på halloween. Eller typ bestämde, det står mellan Frihetsgudinnan och Starbucks. Tänker definitivt ta vara på att man får klä sig roligt här i USA och inte vara en häxa som vanligt. 

Har pluggat länge nu och ska snart gå och lägga mig. Äntligen fredag imorgon och det ska firas med football game! Kommer vara i publiken denna gång eftersom jag slutade dansa och det ska bli så himla kul. Har inte varit några hemmamatcher sen sist men nu tror jag det blir flera! 

Medan vi väntade på grönt ljus (under XC) tog jag och Destiny en bild framför skolans skylt. Man ser den inte så bra men ni får kolla på de två snyggingarna i stället


Lazy day

Lokal tid: 22.41

Godmorgon alla ni i Sverige och snart godnatt till alla ni i USA! Idag har varit betydligt bättre än de senaste dagarna och jag är så glad för det! Tack alla som skickat peppande meddelanden, love you! 

Skola som vanligt, inget speciellt hände tror jag. Börjar dyka upp homecoming-förfrågningar med blommor och skyltar. Det har inte dragit igång riktigt ännu men med tre veckor kvar tror jag att det kommer öka på. Gissar på att jag inte kommer ha en dejt men inte gråter jag för det, kommer gå med mina tjejer! Heldag med klänningar, fixa håret, naglar osv tror jag det blir! 

Ingen XC idag för de andra hade ett meet (tävling). Var där en stund, gick runt banan, pratade med de andra och försökte peppa de som var nervösa. En sak som är jättemysigt är att alla har en secretpal som varje meet ger en present. Jag har inte fått någon att ge till men någon hade mig så fick en liten påse med godis och en lapp med pepp. Stärker verkligen lagkänslan och alla var så glada över sina presenter. Det var allt från godis till dricka till nagellack.

Åkte hem tidigare och hade lazy day med min vfamilj. Hade en dagen innan skolan började och idag var min vsysters första dag utan jobb (hon åker tillbaka till college i helgen) så vi bestämde oss för att ha en till! Blev inte hela dagen såklart men direkt när jag kom hem åt vi kinamat, kollade på Harry Potter och the order of the Phoenix, 500 days of summer och det nya avsnittet av red band society! Var riktigt skönt att bara ta det lugnt och hade turen att inte heller ha några läxor att göra! 

Junior hallway där alla juniors har sina skåp. 


Man delar två och två så detta är mitt och Kates (utbytesstudent) skåp. Får upp det utan problem nu för tiden, stolt!


Från min secret pal 


Paradise

Den 21 februari åker jag till detta paradis med massor av utbytesstudenter för att under en vecka sola, bada, åka på utflykter och annat kul! Är riktigt peppad!! Någon annan som också ska dit? 








Jobbiga dagar

Lokal tid: 19.43

Igår var en dålig dag, höll inne tårarna hela dagen men under practice brast det. Vet inte om det var hemlängtan eller inte men känner mig väldigt gråtig just nu. Har kul med vänner och familj men helt plötsligt kommer bara en känsla av ledsamhet över mig. Försöker dock göra saker och prata med kompisar, känns lite bättre då. Life as an exchange student isn't always perfect bara så ni vet. Precis som hemma i Sverige har man bra och dåliga dagar.

Har varit lite bättre idag även om jag fortfarande känner mig ledsen. Hade det rätt lugnt på lektionerna och satt och pratade med folk och gjorde upp planer för de kommande dagarna/veckorna. Gjorde klart min skål i pottery och tror vi snart kan börja måla våra ansikten! Allt tar väldigt lång tid då det ska torka, brännas, måla, torka och brännas igen. 

Satt och pratade hela biologilektionen då vår lärare var borta. Har alltid så konstiga konversationer med killen som sitter bredvid mig, han tycker Sverige och framförallt vår mat är knäpp. Han tyckte till och med att chokladbollar såg äckliga ut, måste nästan göra några stycken så han får smaka haha. 

Lunchen är som vanligt det bästa under dagen då jag sitter med helt underbara vänner! Har inga lektioner tillsammans så lunchen blir alltid extra kul och vi pratar non stop. Planerat att åka och kolla på homecoming dresses snart, 18 oktober smäller det! 

Eftermiddagen rullade på och hade ett lugnt träningspass då alla utom jag tävlar imorgon. Måste göra 10 träningar innan jag får vara med men kommer ändå vara där och träna och peppa de andra. Practice slutade en timme innan bussen kom så pratade med lite människor och en lärare. Kom hem och gjorde pasta med skinksås tillsammans med vmamma, riktigt gott blev det! 

Nu sitter jag i kyrkan och har precis avslutat choir practice. Har massa läxor att göra när jag kommer hem och sen blir det äntligen dags att SOVA!! Sov nio timmar i natt men har varit såååå trött hela dagen, kanske börjar bli sjuk, de andra tjejerna är det... 

I brist på nya bilder får ni denna med tre snyggingar i New York. Galet vad underbart det var där, saknar alla så mycket! 


Söndag och Seahawks

Lokal tid: 20.03

Slut på helgen igen och även fast man är i ett annat land på äventyr så har man samma känsla som i Sverige om måndagar haha. Var i kyrkan som vanligt, åt lunch i ett mall och hämtade sedan upp en vkusin för att se på en annan vkusins soccer game. Det var han som sov över hos oss som spelade och i sista minuten gjorde det andra laget mål och vann. Tråkigt men ingen verkade allt för ledsen i alla fall.

Åkte hem och hann precis se sista minutrarna av Seahawks vs något annat lag. SEAHAWKS vann!!! Vi är helt enkelt bäst, hoppas på många fler vinster och såklart en vinst till i Super Bowl som vi vann förra året.

Precis som school spirit finns i skolan är Washington galna i Seahawks och på game days bär många lagtröjor, blått&grönt (SH färger) och McDonalds har till och med en Seahawks-box med hamburgare, nuggets och pommes! Många affärer har avdelningar med tröjor och många hus har brevlådor/tröjor/flaggor med deras logga eller nummer 12 som är fansens nummer. Tydligen är fansen så högljudda att de stör det andra laget och eftersom de är 11 spelare på plan räknas fansen som den tolfte haha.





Post departure

Lokal tid: 23.30

Hade post departure orientation idag med min local coordinator (Pam) och en till familj. Pam hostar dessutom två utbytesstudenter så vi var fyra där totalt; en kille från Kina, en tjej från Tyskland och en tjej från Thailand. Var hemma hos mig och vi pratade om skillnader vi märkt, roliga missförstånd och tråkiga saker som regler. Var kul att träffa andra utbytisar och värdfamiljer, vi har olika bakgrund men ändå gemensamma upplevelser. Var kul att jämföra våra länder då tex killen från Kina tyckte att man har mer frihet i USA medan jag tycker att det är mycket mer regler här. Var ett ganska kort möte så jag hoppas vi träffas snart igen! 

När de andra åkt hem åkte jag och min vmamma till kyrkan och städade lite. Min vpappa och systrar kom sedan med mat och vi städade lite till. Efter det åkte vi och spelade minigolf. Älskar att spela det och det var kul med andra banor än de man är van med från Sverige. Det var jämt men det slutade med att jag vann med ett slag över vpappa och ena vsystern. Alla fick dessutom ett band efteråt med sin placering. Om man fick bollen i ett rör på sista hålet får man en statyett, lyckades inte den här gången men hoppas på nästa! 

Åkte hem och strax efter kom min vmorbror och kusin över för att sova här en natt. Lärde även dem vändtian och de lärde mig och min familj "nothing" som också är ett kortspel.

En av banorna var byggd runt ett träd och rötterna var hinner både över och under banan









Bio

Lokal tid: 10.20

Såg alltså "If I Stay" igår och den var lika underbar som jag trodde! Filmen handlar om Mia som efter en bilolycka hamnar i koma och har en out-of-body-experience. Många tragiska händelser gör att hon måste välja om hon ska ge upp eller fortsätta leva. Man får följa det senaste året i hennes liv där hon blir kär bland annat. Riktigt bra film och den är också väldigt musikinriktad vilket jag tycker om. Helt klart värd att se!

Bio i USA är ganska så annorlunda från Sverige. För det första är det billigt, $11 (77kr) för en biljett!!! Hade dessutom köpt choklad som körerna säljer för att samla pengar och då fick man $2 (14kr) rabatt. För det andra är storlekarna helt annorlunda. Det gäller allt här i USA, men till exempel en stor popcorn här var gigantisk! Typ 1,5-2 gånger större än den störta vi kan få. Det tredje var att reklamen börjar 30 minuter innan filmen med samma reklam som på tv och när filmen egentligen ska börja, då börjar de visa trailers. Så filmen börjar 15 minuter efter tiden som står på biljetten. Det sista är att man får välja var man vill sitta i salongen. Inga reservationer här inte. 


Överraskande god choklad, för att vara från USA (som inte vet hur man gör god choklad). 


Reklam innan bion börjar såklart. Var roligt i början då man åkte som i en bergochdalbana mellan klippen.


Guldfisk

Lokal tid: 00.20

Minne som en guldfisk har jag. Glömde totalt säga det bästa på hela dagen: JAG FÅR VARA MED PÅ GRADUATION!!! Är ju junior så var lite osäker men frågade studievägledaren idag och hon sa att jag får vara med och ha cap and gown and everything!!! 11 juni (dagen efter min 18-årsdag btw) är det dags!! It's gonna be so much fun!



Good day

Lokal tid: 19.20

Många goda nyheter/händelser idag! Började med att marinbiologiquizet var multiply choice (a,b,c) så tror att jag klarade mig ganska bra! Gick sedan till min studievägledare och bytte bort kör mot att göra smycken! Älskar verkligen människorna i kören och de flesta av mina vänner är med där, men det var alldeles för mycket regler och sångerna var tråkiga. Var tvungen att vara med i en kör (inte från kyrkan), ta privatlektioner i sång eller instrument eller gå på klassiska konserter utanför skolan för att ens ha chansen att bli godkänd. Känner inte för att lägga pengar eller tid på detta så valde bort den. Äter fortfarande lunch med mina vänner så träffar dem ändå. 

Efter skolan sprang jag igen och det gick rätt så bra trots gassande sol. Sprang i en park/skog med de andra tjejerna och pausade ibland och snackade strunt haha. Fick veta att jag inte behöver träna imorgon också och blev glad då jag får sova längre! 

Min vmamma hämtade mig och vi åkte hem och tillsammans med hennes systerdotter planerade vi lite scrapbooking inför mina vmorföräldrars bröllopsdag som är om några veckor då vi ska ge dem en bok med bilder från de senaste 50 åren. 

Nu har jag precis duschat och väntar på en kompis som ska skjutsa mig till ett köpcentrum där vi+ några till ska se "If I Stay"! Är riktigt peppad på att träffa tjejerna och se filmen, den verkar så bra!! 

18/9-2014

Lokal tid: 22.06

Vanlig dag idag, med alarm 5.27... Löste  och skrev ekvationer på matten, hoppas verkligen att det fortsätter vara så enkelt då allt är repetition från första året på natur. Orkar inte anstränga mig hehe. Hade ceramics efter och började på ett nytt arbete, tror det kommer bli en liten ljuslykta i slutändan. Ska göra en skål efter till mina ringar men hade för mycket lera nu för att få den i rätt storlek. 

Efter skolan hade jag min första practice med cross country-laget och det var ganska kul faktiskt. De andra i laget verkar snälla så hoppas att vi kommer bli bra vänner! Började med att springa en ganska lång strecka runt i stan, kom tillbaka till skolan och spurtade 4x150m vilket var jättekul! Älskar att ta ut alla krafter en kort stund, inte för länge bara haha. Avslutade träningen med styrkeövningar. Kommer ha träning varje dag efter skolan+ en del lördagar då de inte är obligatoriska. Min coach vill dock att jag ska vara med på de kommande lördagarna då jag måste ha 10 träningar innan jag får börja tävla och måste tävla minst 4 gånger innan säsongen är slut. Kändes väldigt bra att röra på sig och hoppas att jag kanske kan få upp min kondition lite grann. 

När träningen var slut åkte jag the activity bus hem vilket är en skolbuss som skjutsar hem alla som har tränat/band osv. Är inte samma rutt som på morgonen så fick åka runt till andra delar av stan innan jag äntligen kom hem. Tog bara 15 minuter extra så det var inte så farligt men kan säga att det var skönt att komma hem och sätta sig ner och vila ett tag.

Efter middagen bakade jag och vmamma kakor. Har post departure orientation på lördag och ska träffa de andra utbytesstudenterna+ värdfamiljerna i min organisation. Kul ska det bli och vi ska faktiskt vara hemma hos mig men ingen utom min coordianator vet vad vi ska göra så vi får se vad som händer. Bakade i alla fall kakor som vi kan bjuda på/ äta själva hehe, typ pepparkakor men inte så juliga. Goda var de! 




Late Start

Lokal tid: 19.38
 
Fick sova ut idag och herregud vad underbart det var! Började 9.30 i stället för 7.30 så sov extra och tog det lugnt på morgonen. Brukar i vanliga fall snooza så länge jag kan och sedan stressa för att hinna fixa mig, äta frukost och gå till bussen, men idag  var det chiiiiill. Och hur blir det då med lektionerna i skolan? Jo, alla lektioner är 30 minuter eftersom vi måste sluta samma tid haha. Gjorde inte så mycket på lektionerna, hade quiz i algebra och fick beröm av läraren för jag var den enda som visste hur man gjorde på ett tal. Fick veta att vi har ett quiz i marrinbiologi på fredag vilket jag verkligen inte ser fram emot. Förstår inte så mycket på den lektionen men jag hoppas att jag blir godkänd! 
 
Efter skolan åkte jag och Jennifer hem till mig och kollade på min vfamiljs favoritfilm "The Princess Bride" som var rätt så bra. Från 70-talet så effekterna var roligt dåliga men storyn var mysig. När filmen tog slut var Jennifer tvungen att åka hem men min vmamma hade tagit fram ingredienser för korv stroganoff så hjälpte till att göra den. Var mitt recept från Sverige och det smakade faktiskt likt den mamma brukar göra. Hade ingen falukorv såklart men åt en annan korv som var kryddstark och passade bra till. Tänkte ta en bild men vi var alla för hungriga för att vänta på maten haha, det får bli en annan gång.
 
Pluggat lite engelska nu, gjort i ordning min lunch och ska läsa lite anteckningar i biologin. Sen blir det nog att sova, är trött trots min sovmorgon. 
 
Har slutat i danslaget av lite olika anledningar men joinade cross country-laget i stället. Har min första practice imorgon så vi får se hur det går. Att springa är inte min favoritgrej men måste träna något för att inte bli fet (and I would, maten är alldeles för god här) och det ska bli kul att träffa nya människor! 

16/9-14

Lokal tid: 21.18

Varit i skolan idag igen och det rullar på som vanligt. Blev klar med första delen i pottery vilket var att göra ett självporträtt (i lera) i 3D med två karaktärsdrag. Mina blev blommig tröja och fräknar, har inga fräknar men kom inte på något annat så sa till läraren att jag har det på sommaren haha. Tror den ska brännas nästa vecka, sedan målas och brännas igen, inte 100% säker dock.

Labbade på marinbiologen men förstod inte riktigt meningen med den. Hällde karamellfärg i varmt vatten och kollade hur det flöt runt...?

Slutade och åkte hem. Kollade på Kalle och chokladfabriken från 70-talet och gjorde sedan en läxa. Åkte till biblioteket och fixade ett lånekort+ lånade hem en bok; "Nitton minuter" av Jodie Picoult. Vet inte vad den handlar om men en kompis här borta tipsade om den så ska ta och läsa den. 

Efter bibblan åkte jag, vmamma och vsyster till affären där vi åt middag och handlade mat. Ja, vi åt middag i mataffären- only in America haha. Sista grejen på listan var choir practice i kyrkan där vi lärde oss en ny sång som vi ska sjunga på söndag.

Känner ni igen denna snygging? Haha 





Söndag

Lokal tid: 18.08
 
Började gårdagen med att skypa med min familj och gud så underbart det var! Det är verkligen ovant att gå från att prata/träffas varje dag till att bara göra det någon gång i veckan och då via messenger. Har skickat små uppdateringar till mina föräldrar då och då men igår var första riktiga samtalet sen jag lämnade Sverige. 
 
Åkte sedan till kyrkan som var lika rolig som vanligt. Är med i kyrkkören nu tillsammans med min vmamma och ena vsyster+ några till från kyrkan och vi sjöng vår första låt igår. Det gick bra och det ska bli kul att sjunga mer snart! 
 
Efter kyrkan drog jag, vmamma och båda vsystrarna till Seattle för sightseeing och shopping! Min vpappa stannade hemma och kollade på Seahawks (Seattles football-lag) som tyvärr förlorade. Deppar dock inte för mycket, vi vann det senaste och vi är ju faktiskt bäst i USA sen vi vann Super Bowl i februari whoop whoop. Back to shoppingen, vi började på Pike Place Market som är som en stor saluhall i flera våningar. Gick inte runt på hela men var inne i några butiker, kollade på alla vackra blommor (mamma du skulle svimma av och de kostade bara 5 dollar) och på den traditionella fiskkastningen som några av fiskarna gör.
 
Bredvid Pike Place ligger "the gum wall" vilket är flera väggar i en gränd fullproppade med tuggummin! Det mesta var bara ditklistrat med vissa hade skrivit meddelanden och den sötaste var "Will you marry me" skrivet med tuggumin. Var ju såklart tvungen att bidra jag med haha
 
 
Gick sedan ner till piren där jag och min yngsta vsyster bestämde oss för att åka pariserhjulet som finns där. Jättestort och man fick en fin utsikt över Seattle och vattnet. Bilderna blev inte lika bra då man sitter i en kabin men ni ser lite hur det ser ut längre ner. Min kamera hade dessutom laddat ur så kunde bara använda min mobil.
 
Åt lunch på en italiensk restaurang där portionerna är gigantiska! Man beställer small eller large och vi var fyra personer som delade på en small och dessutom fick ta med en doggybag! Var lite extra special då de har ett bord vid köket som vi tog så såg när kockarna lagade mat och fick se alla goda rätter de serverade. De har en efterrätt som är en stor brownie tror jag med grädde, den var större än vår "lilla" matskål!
 
Åkte till univeristetsområdet lite högre upp i Seattle där vi shoppade i secondhandbutiker. Brukar aldrig göra det hemma men här fanns det massor med snygga kläder! De hade dessutom märkesskläder för 100 kr! Hittade en prickig t-shirt och en randig trekvartsärmad tröja som lugnt skulle kostat 350/400 kr hemma men här 200 kr!!
 
Bra avslut på helgen och nu är det skola igen. Har precis pluggat i 1,5 timme så är ganska så trött, men det är bara att bita ihop. Vissa saker i USA är lättare än hemma men man får mycket mer läxor, varje dag har jag t.ex en skrivuppgift i engelska och mattetal att göra. De är dessutom till dagen efter så man måste göra dem... Ska kanske byta ut en klass denna vecka så väntar lite med beskrivningarna av de andra så länge. Ha det så bra, puss på er
 
Giganstisk köttbullar! Åt inte det här utan de visade bara hur de såg ut. Jag föredrar ju mina delikatess-
köttbullar dessutom haha
 
Sitting in the kitchen
 
Gum wall
 
Pekar på mitt tuggummi om ni undrar
 
Pike Place Market
 
Seattle med Mt Rainier i bakgrunden. De två arenorna i mitten är till för Seahawks (football) och Mariners 
(baseball)
 
Från pariserhjulet
 
 

Q&A

Är frozen yogurt dyrt i USA? Hur mycket om man jämför med svenska froyo ställen? Är det liksom som att man kan gå dit hela tiden och ta obegränsat eller är det undantag ibland?
 
Har bara ätit det en gång i USA och en gång i Sverige (kommer inte ihåg vad det kostatde i Stockhom) så är inte helt säker men tror det är ganska dyrt. Tog en liten bägare med froyo och få toppingar och betalde 21 kr. Det kostar olika beroende på hur mycket du tar, man betalar för vikten. Det är jättegott så jag skulle kunna tänka mig att äta det en gång i veckan utan att tycka att det drog för mycket av min månadspeng haha. Så ja, det är nog rätt så dyrt, speciellt om du tar mycket flera gånger. Men en liten bägare en gång i veckan kostar inte så mycket i det stora hela. 

Lördag

Lokal tid: 20.38

Mexikansk mat på subwayvis, froyo och shopping blev det idag när jag var med Jada och några av hennes vänner. Började med maten och sedan åkte vi till South Hill Mall och kollade runt i lite butiker. Hittade inget jag ville ha men vi var inne i en halloweenbutik som sålde massor med läskiga dekorationer och kostymer. Halloween här är lite annorlunda då man inte behöver klä sig läskigt utan man kan lika gärna vara en pizzabagare eller bacon. Dekorationerna ska dock vara läskiga och jag tror folk kommer gå all in när det börjar bli dags! 

Kom hem och har kollat lite på tv med min vmamma. Är konstigt nog väldigt trött, även fast klockan inte är så mycket. Blir nog att lägga sig tidigt ikväll. Imorgon bitti innan kyrkan blir det Skype med min familj (<33) och efter kyrkan ska vi åka till Seattle! 

Froyo!! Tog oreoyoghurt med reese's, vit choklad-bitar, jordgubbar och chokladsås för den som undrar. 


The fair

Lokal tid: 00.50
 
Direkt efter practice i torsdags åkte jag med några tjejer till the fair och mötte upp resten av ett gäng. Tolv personer tror jag vi var och vi åkte karuseller, spelade spel och åt mat hela kvällen. För er som inte vet vad en fair är, det är som Gröna Lund fast med djur och mer mat. Den håller på i tre veckor och sen stänger det igen för resten av året. Trodde det skulle vara som en marknad men det var ett stort område med massor av karuseller och bergochdalbanor, olika spel, restauranger, "kiosker" med mat från världens hörn och hundratals djur! Huvudordet för maten är friterat; frierad kakdeg, friterad majs, friterat smör, allt går att fritera här. Åt funnel cake med grädde och jordgubbar vilket är typ som en våffla fast mer friterad (såklart). Hade det riktigt kul och lärde känna tjejerna ännu mer! Var skönt att göra saker tillsammans utanför skolan och the fair var ett perfekt ställe att vara på!
 
Igår (eller egentligen idag, har inte gått och lagt mig än så) åkte jag till the fair igen, fast nu med min vfamilj. Upptäckte fler ställen där man kunde kolla på djur, utställningar av alla möjliga saker och mer mat haha. Idag provade jag curly fries vilket är pommes som är extra krispiga och krulliga, elephant ears vilket är friterad deg med sylt eller kanel på och massa sample food. I en av hallarna sålde de saker och på många ställen fick man provsmaka, åt godis, dippsåser, energidryck mm. Blev mätt bara på det haha. 
 
På kvällen åkte vi hem till min vmammas systerdotter+man och åt middag. Efter det åt vi scones från the fair och spelade kort. Lärde dem vändtian vilket var väldigt kul! Fortsatte spela det även när vi kom hem för tydligen fanns det en chans att se norrsken nu i natt och vi ville hålla oss vakna. Vi gick ut och kollade men såg inget tyvärr :(
 
Imorgon ska jag träffa några andra personer från skolan men vet inte riktigt vad vi ska göra. De vill i alla fall göra saker jag aldrig gjort förut och som är typiskt amerikanska. Låter bra tycker jag!
 
BTW: JAG VANN US STUDIES-GREJEN DÄR VI SKULLE PRICKA IN USA:S STATER!! 1-0 TILL UTBYTESSTUDENTEN HAHA
 
Funnel cake
 
Jag och Jennifer
 
 
Jen, Jennifer och jag
 
Enorma pumpor som vägde ca 500kg!!
 
Kate (Kazakstan), Jennifer, jag och Bruna (Bracilien)
 
 
Riktigt dålig bild men såhär ser elephant ears ut (gjorde en 50/50 med sylt och kanel)
 
Man smörjde in händerna med en salva och sen skulle man tvätta dem. När det var klart gick man in i ett
rum och händerna lyste där man fortfande var smutsig. Såhär blev resultatet för min vfamilj, Anna var 
riktigt duktig 
 
Vitt lyste också haha. Vmamma, jag och vsyster
 
Provade på att skjuta pilbåge. Jag och vsyster 
 

Presenter till värdfamiljen

För att tacka sin värdfamilj för att de tar emot en under ett år brukar många utbytesstudenter köpa presenter. Frågan man brukar ställa sig då är VAD ska jag köpa? Det finns såklart inga rätt eller fel när det gäller att visa sin uppskattning, man behöver inte ge många paket eller köpa några (det går ju bra att göra egna!). Det jag tänkte på när jag köpte paket var att de skulle vara lite svenska och lite personliga. Det sista kan vara svårt om man får sin värdfamilj sent men mycket går ju att ge till hela familjen och har man tid när man väl fått dem kan man se till att köpa något som passar syskonen. Här är det jag köpte till min värdfamilj+ vart man kan köpa sakerna. 
 
TILL MINA VÄRDFÖRÄDLRAR: Handduk från Ekelunds (heminredningsbutiker)
 
 
 
TILL MIN ÄLDSTA VÄRDSYSTER (19 ÅR): Armband från Snö of Sweden (Vissa klädbutiker, Arlanda och deras hemsida)
 
TILL MIN YNGSTA VÄRDSYSTER (NÄSTAN 12 ÅR): Godisskål som ser ut som en dalahäst (www.designonline.se)
TILL HELA FAMILJEN
Osthyvel (Vävknuten) och svensk måttsats (ICA)
 
Broschyrer om Eskilstuna och ställen runt omkring (Turistbyrån). Kan vara kul för familjen att veta lite om din hemstad och se bilder. 
 
Isform med älgar (Turistbutiker i Stockholm och Arlanda)
 
"Swedish Traditions" (Akademibokhandeln och Adlibris) och "Bilder av Eskilstuna" (Turistbyrån). Den första förklarar på engelska om våra traditioner (Lucia, Påsk, Midsommar, Valborg mm) och har recept på typiska svenska maträtter och bakning. Kan vara kul att jämföra hur man firar högtider i USA och Sverige och läsa om våra egna högtider som man inte firar i USA. 
 
Hemmagjord kokbok med Svenska maträtter, bakverk, helgdagsrecept och mina egna favoriter
 
Servetter (ICA), flaggor på tandpetare (ICA, Akademibokhandeln, Galerix) och Flagga (ICA och Akademibokhandeln). Superbra att ha om man vill bjuda på en svensk fika eller om det är något kalas. 
 
På avresemötet med Explorius sa en av referenseleverna att det kan vara bra att ha småsaker att ge till folk i skolan, lite som en muta haha. Nej men det kan funka lite som en isbrytare eller kanske som en födelsedagspresent. Jag tyckte det lät som en bra idé så jag köpte det här:

Pennor och armband med svenska motiv. De finns på de flesta turistbutiker i Stockholm.
 
TIPS! Saker med flaggor finns det massor av vid studenten, så passa på att köpa dem då. Flaggor, servetter, ballonger, serpentiner, japp MASSOR med saker.
 
ETT TILL TIPS! De flesta städer har en turisbyrå, gå dit! Där finns defintivt broschyrer och saker som handlar om din hemstad och Sverige! 
 

Det kan bara bli bättre

Lokal tid: 21.03
 
Börjar komma in i mitt nya liv här i USA och det känns bara bättre för varje dag som går. Klagade lite i förra inlägget att det var svårt att hitta vänner och så men efter lite peppande från mina föräldrar bestämde jag mig för att vända på det jobbiga och tänka positivt. Redan andra lektionen lärde jag känna några personer som satt vid samma bord som mig och det visade sig sen att jag och en tjej har FYRA av sju lektioner tillsammans och en kille och jag har två lektioner tillsammans. Satt pch pratade hela lektionen (pottery med vikarie= får inget gjort) och på lördag ska vi till the fair tillsammans!
 
Dagen fortsatte och lärde känna roliga männikor på marinbiologin och vi sitter och pratar om Sverige vs USA. Roliga/konstiga konversationer kan man ha ibland, jag och en kille satt och pratade om att k:na i kök uttalas olika och varför. Han tyckte det var jätteirriternade tills jag påpekade att c:na i circus uttalas olika på engelska. Hahah ja det blir lite flummigt ibland.
 
På lunchen bestämde jag och några tjejer i kören att vi också ska till the fair, så blir att åka dit på torsdag också. Blir en trejde gång då jag och min vfamilj antgligen åker dit på fredag då vi är lediga från skolan haha. 
 
Har också fått beröm från lärarna i skolan vilket känns jättebra! Hur de visar det är dock väldigt annorlunda från Sverige, förutom att faktiskt säga att vi är duktiga får vi godis! Svarar man på en fråga får man godis! Hur galet haha? Och idag på US studies skulle vi fylla i alla stater på en blindkarta, imorgon får vi svaret på vem som vinner (och får ett pris...). Min lärare hade väldigt kul när hon gick runt och såg att jag var den som verkade ha fyllt i flest. Återkommer om jag som utbytesstudent vinner eller om en amerikan gör det. 
 
Ikväll har jag varit hemma hos pastorn och ätit middag+ övat med kyrkkören. Roligt var det och det är så skönt att ha saker att göra på dagarna/kvällarna. 
 

Camping

I fredags efter skolan åkte jag på det årliga kyrkcampingen. Cirka trettio minuter från Graham ligger det en campingplats som många famijer från kyrkan åker till varje år. Jättemysig plats med berg och en stor sjö bredvid och tillsammans med alla härliga människor från kyrkan blev det en rikitgt lyckad helg! Vet att jag tjatar men jag älskar kyrkan här!! 
 
I fredags blev det mest att bara vara, spela spel (Michelle jag har ett spel vi måste köra när jag kommer hem. Som fyra i rad fast med kort, och jag kommer kunna vinna för en gångs skull haha). Pratade med många personer och hade det allmänt mysigt.
 
Igår hikade vi!! Några av oss tog bilen till Mount Rainier och slutmålet var ett vattenfall! Tog ungefär 2 timmar att gå upp för berget, och det var väldigt jobbigt. Det var väldigt brant och solen värmde på ordentligt med 30 grader sol. Vissa partier var i skogen och då blev det skugga vilket var skönt. Såg små vattenfall på vägen upp men inget slår den som var på slutet! Det är smält snö som rinner ner från berget och sedan ner i sjön vid campingen. Åt lunch vid ett lite mindre vattenfall och när vi var vid det stora fick vi oss en minidusch av vattnet som åkte ner. Små, iskalla droppar men gud vad skönt det var efter att ha svettats konstant i två timmar haha. Stod där en bra stund och bara njöt av utsikten som var otrolig. Tog knappt en timme ner sen och trötta åkte vi tillbaka mot campingen. 
 
Jag och de andra ungdomarna/unga vuxna gick till en badplats och hade det kul en stund. Det fanns många stenar att hoppa från och vattnet var kallt vilket var rätt så skönt faktiskt. Badade, solade och pratade innan vi gick tillbaka.
 
På kvällen gjorde vi upp en lägereld och hade en gudstjänst, grillade smores, sjöng och bara satt och pratade. Var uppe till två på natten tills några sa åt oss att det inte kunde sova, så vi fick släcka elden och gå och lägga oss också. Lika bra det egentligen eftersom jag måste fösöka komma in i skoltider. 
 
Vaknade imorse och packade ihop tälten. Samma personer gick till badet igen och sen åkte vi hem. Skulle gärna ha stannat där längre, det var verkligen skönt att bara ta det lugnt efter fösta skolveckan. 
 
Group picture innan vi började
 
Litet vattenfall precis i början
 
Lite av naturen på berget
 
Ett till litet vattenfall
 
Där vi åt lunch
 
 Och finally, det stora vattenfallet!
 
 
 
 
Vår lägereld
 
Är det någon som sett det här innan? Popcorn i en stekpanna (färdigköpt)
 
Som sedan börjar poppa när man har den över elden. Tyckte det här var jätteroligt haha
 
När vi släckde elden. Så himla fint!
 
Några av tälten 
 
 

First week at an American High School

Lokal tid: 16.14
 
I onsdags började jag skolan igen efter ett extra långt och härligt sommarlov. Gick bara tre dagar då det blev helg men ska berätta lite om vad som hände.
 
Kom till skolan jättenervös och gick till the office då jag trodde jag skulle få information och en rundtur av skolan tillsammans med de andra utbytesstudenterna+ nya elever. Nej, så blev det inte. Fick en väldigt kort rundvandrig ensam av en annan elev som gjorde mig så förvirrad. Fick inte se mycket utan bara "här är huvudkorridoren, hejdå". Hittade dock till alla mina klassrum och kom bara försent till en då en tjej sa att det klassrummet låg på andra sidan skolan även fast det inte gjorde det. Lärarna var ändå förstående eftersom det är fösta dagen och mina 3,5 klasser innan lunch flöt på bra. Vid lunch frågade jag en tjej om jag fick sitta med henne och tur som jag har kommer hennes kompisar som visar sig vara de jag har chattat med innan jag åkte! Det blev en rolig början då min vattenflaska pyste ut vatten över bordet och några tjejer, men de skrattade bara och blev inte sura haha. Hade tre lektioner till och 14.00 ringde klockan och vi slutade för dagen. 
 
De andra dagarna såg ungefär likadana ut, vi har inte gjort så mycket utan mest tagit dert lugnt. Den här veckan tror jag vi kommer börja mer med undervisning och jag hoppas det kommer gå bra! Har lite problem med min engelskaklass då det är många svåra ord som jag inte kan. Fast min engelskalärare är så underbar och han hjälper mig extra och förklarar allting 5 gånger till för mig tills jag förstår haha.
 
Det har varit lite trögt med att lära känna folk, de allra flesta har redan sina gäng och behöver liksom inte ha en till person där. Försöker ändå och förhoppningsvis går det lite lättare den här veckan! På fredag eller nästa helg ska ni få ett inlägg där jag förklarar hur en typisk dag ser ut och vad mina klasser är. 
 
Ord om min första vecka:
*Trång då 2000 elever ska hitta sina klassrum samtidigt.
*Strikt, amerikanska skolan har så mycket regler. Du får inte göra det här, kvarsittning, vakter som går runt på skolan mm
*Tidspress, 5 minuter mellan lektionena så du hinner varken gå på toa eller prata med lärare och kompisar
*School spirit, elever som lärare, ALLA älskar sin skola. Varje dag ser du x antal personer med skoltröjor eller skolans färger, på väggarna hänger det affischer med örnen som är vår maskot och alla pratar om det senaste gamet
 
Skolbussarna som väntar på en när skolan slutar. Minst 20 stycken där och så ska man försöka hitta sin...
 
 

På gång...

Ett inlägg om mina tre dagar på high school kommer men har inte tid att skriva så mycket här. Åker med min värdfamilj+ kyrkan och campar denna helg men förhoppningsvis hinner jag skriva ihop ett inlägg på söndag när vi kommit hem!

First game

Lokal tid: 22.20

Är precis hemkommen från mitt första football game och GK vann med 35-0!!! Danslaget gjorde en koreografi i halvlek men eftersom jag inte hunnit lära mig danserna än hejade jag bara på. Kunde dock vara med på bleacher dancing, alltså dansa på läktaren när orkestern spelade. Så mycket school spirit var det under dagen då folk hade på sig skolans färger, footballaget hade sina tröjor och cheerleaderna hade sina uniformer. På kvällen fylldes hela läktaren med människor och vi skrek, dansade och gjorde hejaramsor tillsammans, så galet kul! På nästa game (om typ tre veckor tror jag) kommer jag antagligen vara med i halvlek också så det längtar jag till!

Vår maskot, the eagle!


Cheerleaders


Under matchen


Fin selfie på mig haha. Nej men jag har alltså danslagets tröja på mig (våra uniformer har inte kommit än), smink i skolans färger och pompoms


Sista dagen på sommarlovet

Lokal tid: 21.30

Sista sommarlovsdagen idag och den spenderades med den årliga "pyjamas+film+pizza-dagen" som mina vsystrar har. Tyvärr kunde inte Ally vara med men jag, Anna och min vmamma satt i pyjamas och kollade på Harry Potter. Vi beställde pizza till dörren och den hade baconfyllda kanter, kan ni förstå kärleken till det? 

Skulle haft dance practice efter det men den blev inställt så jag följde med min vmamma till gymmet i stället. Sprang 2 miles (ca 3,2 km) vilket är rekord för mig haha. Köpte lite skolgrejer efter det och hämtade upp Anna som hade haft taekwondo-träning.  

Hann dock till skolan en snabbis och kollade runt och letade efter mina klassrum. Skolan är enorm och är väldigt nervös över att inte hitta imorgon! Lunchen är jag inte så nervös över då jag och en i danslaget har samma lektion innan lunch så kan nog sitta med henne imorgon!

Kom hem och kollade på tredje Harry Potter och nu ska jag snart sova. Skolan börjar 7.30 så måste upp senast 5.45 för att hinna fixa mig innan bussen åker. Det kommer bli sååå roligt för en morgonmänniska som jag (sarkasm, jag HATAR tidiga mornar! Har faktiskt en t-shirt där det står "I hate mornings" på)

Önska mig lycka till imorgon, I will probably need it haha. Puss och kram

Huvudingången till GK


Cafeterian 


Var på Starbucks för första gången igår!
Drack en Strawberry Cream Frappuccino som var devine!



The past few days

Lokal tid: 00.26
 
Har nu varit i Graham i ungefär två dagar och hittills är det väldigt bra! Som jag skrev igår var vi i kyrkan och det var så himla roligt, vill dit igen! Det var så annorlunda mot de gudstjänster jag har varit på, barnen sprang runt och lekte, folk pratade med varandra hela tiden, pastorn jämförde bilbeltexter med nutid på ett så roligt sätt att alla satt och skrattade. Glöm tråkiga psalmer, här är det ett liveband som är riktigt grymma. Visserligen var det krista sånger men det kändes inte som det, det var bara bra musik. Hälsade på många härliga människor som jag tror jag kommer ha riktigt kul med och de var väldigt intresserade av Sverige och våra traditioner (berättade bla om att vi på halloween kastar toalettpapper på varandras hus). I helgen ska vi även och campa några familjer i kyrkan. Vet inte rexaktt vad vi kommer göra med lägereld, bad och hike kommer nog hinnas med!
 
Idag var det shopping som stod på schemat! Jag, Sandi (vmamma) och Ally (vstorasyster) åkte till olika malls och shoppade loss haha. Började på Forever 21 som var nästan lika stort som i New York där jag köpte ett linne och slutade på Kohl's där jag köpte ett par jeans. Vet inte om det var för att det är labor day men det var rea överallt, sparade 20 dollar (ca 140kr) bara på Kohl's! Alla affärer har i alla fall alltid en clearance där man hittar massor med reafynd och erbjudanden. Till exempel på F21 hade de "köp en, få en på köpet" och det var tre rum med det! Hittade många saker men alla var för stora och jag orkade inte leta efter mindre storlekar så får fynda mer nästa gång. 
 
På kvällen kom min vpappas föräldrar över på bbq, så härliga människor! Min vfarmors pappa kom från Sverige så vi pratade om det, deras får och lite annat. Hoppas att jag kommer träffa dem snart igen! 
 
Imorgon ska jag åka och kolla lite på skolan och vart jag kommer ha mina classes. Körde förbi en snabbis idag och herregud vad den är stor haha. Hittade mitt schema på internet idag också så den kan se lite längre ner. Har min första dance practice imorgon och det ska bli så roligt att träffa tjejerna där och börja träna till football season!
 
Denna bild är tagen från min trädgård, hur sjukt är inte det???? Så galet fint, älskar verkigen Washingtons
natur! För er som undrar är detta Mount Rainier, en vulkan som ligger strax utanför Graham.
 
Som efterrätt gjorde vi Ouigui vilket är browniesmet värmt i mikron 30 sekunder så det blir lite smet och
lite brownie. Stoppade även i marabou apelsin vilket gjorde den ännu godare!
 
Mina classes jag kommer ta. Samma hela året förutom period 2 då jag har keramik denna termin och 
hemkunskap nästa. Kommer skriva mer om dem när jag väl börjat skolan.

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu