Visumansökan

Äntligen klar med det de flesta utbytesstudenter tycker är jobbigt; visumansökan. Jag är väl egentligen inte helt klar, har ju intervjun på ambassaden kvar, men allt förarbete är klart i alla fall. Trodde det skulle vara värre men helt lätt var det faktiskt inte, massa saker som ska fyllas i och betalas. Men jag tar det från början eftersom det kan vara skönt för er blivande utbytesstudenter att veta ungefär vad ni kommer göra.
 
Först får man hem ett brev med ett visumansökningspapper, ds-2019. Där står informartion om din organisation, en del nummer man behöver osv.
 
När man fått ds-2019 kan man börja med internetansökan, ds-160. Jag vet, det låter rätt förvirrande med ds hit och ds dit men det är inte så krångligt. På internet fyller man i sjukt många sidor med personuppgifter till dig, dina föräldrar och två till personer som ska intyga att du faktiskt åker iväg, uppgifter om din skola i USA och i Sverige, uppgifter om din värdfamilj, organisation osv. Du fyller också i en del "roliga" frågor som om du är terrorist eller tänker bli det i USA. Varför skulle man ens svara ja, även fast man tänkte spränga något? Men ja, det finns säkert någon bra andledning. Sist laddar du upp ett foto på dig själv. Inte så krångligt.
 
Det är två avgifter du ska betala, SEVIS-avgiften på 180 dollar och intervjuavgiften på 160 dollar. Här blev det mest krångel för mig då jag inte fick någon bekräftelse på att jag betalat intervjuavgiften. Betalade den i onsdags så idag ringde jag ambassaden men de sa att de inte fått några pengar. Fast en halvtimme efter jag lagt på kom bekräftelsen haha. Var jätterädd över att jag hade betalat till fel konto eller nåt men det löste sig till slut.
 
Sista grejen innan själva intervjun är att boka tid. Inga som helst problem utan det var bara att trycka "boka tid" och välja datum och tid. 
 
Jag berättar mer om intervjun när jag varit på ambassaden, ska dit den 21 juli. 
 
Ett tips är att ha alla papper i en mapp så man slipper leta överallt efter dem. De är några att hålla koll
på.
 

Q&A

Hur lång tid tog det för dig att få dina inloggningar till själva ansökan efter du skickat in ditt "ja-tack"-papper? För jag postade mitt ja-tack förra torsdagen men har inte fått någon inloggning ännu??
 
Du kommer få inloggningen när alla utbytesstudenter som åker i sommar är i sina värdländer. Jag var jättetidig i min ansökan (var på intervju i oktober 2012) och fick vänta ett år på mina ansökningshandlingar. Du kommer ju såklart inte behöva vänta så länge men du borde få dem i september/oktober. 

So lucky

Jag kunde verkligen inte ha fått en bättre värdfamilj! Igår fyllde jag år och i postlådan hittade jag ett kort från dem som var jättefint. I kortet fäller man upp som en snöglob och i den finns massa typcal Seattle-saker som Space Needle och Mount Rainer. Dessutom hade alla i familjen skrivit varsin häslning som var så söta och min värdpappa hade skrivit grattis på svenska! Vill verkligen åka nu så jag får träffa dem, det suger att ha ett så sent avresedatum... Ska snart fråga dem om jag kan få lägga upp bilder och berätta lite mer om dem och sådär så ni får se min värdfamilj <3
 
Kortet som jag fick

NY till CO till WA

Fick äntligen mina flygbiljetter inom USA igår! Jag kommer behöva mellanlanda.. Jag är verkligen nervös inför det, kommer jag behöva checka in mitt bagage igen eller kan jag bara hitta den nya gaten? Hoppas på det sista men då kommer ju nästa problem, hur ska jag hitta nästa gate på en stor flygplats? Som ni kanske förstår har jag aldrig mellanlandat förut och jag har verkligen ingen aning om hur man gör. Men det kommer väl att fixa sig tillslut och när jag väl är framme kommer jag kunna skratta över hur nervös jag var.

Den 30/8 börjar resan i New York och sedan kommer jag flyga i ungefär fem timmar till Denver, Colorado. Därifrån kommer jag flyga den sista biten på ungefär tre timmar till Seattle. Tror jag fick till flygtiderna rätt, det är lite svårt med alla tidszoner. Så åtta timmar blir det totalt i luften och sen tar det en timme med bil till Graham. Kommer vara framme där vid 18-tiden lokal tid vilket känns rätt skönt då jag kan gå och lägga mig ganska tidigt (social jag är). Men jag lär ju vara rätt jetlaged haha.

Flygbiljetterna från Sverige till New York skulle komma några dagar innan avresa men vet i alla fall att planet lyfter 10.25 och det tar väl typ åtta timmar dit men förhoppningsvis är det ju lite andra utbytesstudenter med på planet som man kan prata med. 

Och bara för att: 81 dagar kvar!!!RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu